Nietolerancja histaminy

Anna Zawierta-Wyrwińska

mgr diagnosta laboratoryjny

Bardzo często produkty, które uwielbiamy, m.in.: żółte sery, wędzone ryby, czekolada, czy czerwone wino, mogą niekorzystnie wpływać na nasz organizm. Wśród niepożądanych objawów są m.in.: zawroty i bóle głowy (w tym migrenowe), zmęczenie, katar, zatkany nos, astma oskrzelowa, zaburzenia rytmu serca (przyspieszone tętno, niskie ciśnienie tętnicze), dolegliwości żołądkowo-jelitowe (biegunki), a również pokrzywka czy obrzęk powiek.

Dzieje się tak za sprawą nietolerancji histaminy, która jest zawarta w wielu produktach spożywczych. Histamina powstaje także na skutek nieodpowiedniego przechowywania i psucia się artykułów żywnościowych, a także podczas procesu fermentacji z udziałem bakterii stosowanych w produkcji. Możemy więc zdać sobie sprawę, że produkty szczególnie bogate w histaminę to alkohol, podsuszane wędliny, ryby, sery żółte i pleśniowe, a także kiszona kapusta i ogórki. Oto lista produktów określająca zawartość histaminy:

Zawartość histaminy w produktach

Histamina jest aminą biogenną, aktywnie wytwarzaną w organizmie człowieka, która w odpowiednich ilościach jest niezbędna do życia. Reguluje różne, ważne funkcje życiowe (m.in.: wydzielanie kwasu żołądkowego, rytm snu i czuwania, uczenia się i pamięci).

Jednak nadmiar histaminy w organizmie ma negatywne skutki, prowadząc do reakcji zapalnej w chorobach alergicznych. Nietolerancję histaminy (HIT) określa się jako brak enzymu diaminooksydazy (DAO), rozkładającego nadmiar histaminy w jelicie cienkim, co powoduje wszystkie uporczywe objawy, o których wcześniej wspomniałam.

Nadmiar histaminy w organizmie może wystąpić:

  • Na skutek spożywania produktów bogatych w histaminę.
  • Pod wpływem określonych leków mogących zmniejszyć lub zwiększyć uwalnianie histaminy (niektóre leki przeciwbólowe, przeciwreumatyczne i stosowane w leczeniu astmy).
  • Przez wrodzony lub przemijający niedobór DAO (diaminooksydazy).

W sytuacji, kiedy pacjent przyjmuje produkty spożywcze bogate w aminy biogenne (histamina, putrescyna, kadaweryna, spermina, spermidyna), a ilość DAO potrzebna do rozłożenia jest zbyt mała, wówczas histamina dociera do różnych narządów, gdzie drażni komórki i powoduje uporczywe objawy. Dlatego istotne jest szybkie zdiagnozowanie nietolerancji histaminy, które w połączeniu z odpowiednim leczeniem, może bardzo ułatwić życie osobie z tym zaburzeniem.

Aby wykryć nietolerancję histaminy, należy wykonać następujące badania:

  • Aktywność diaminooksydazy (DAO) w surowicy krwi.
  • Dodatkowo stężenie witaminy B6 (od której zależna jest aktywność DAO).

Po wykonaniu badań wskazane jest zastosowanie diety eliminacyjnej, polegającej na spożywaniu produktów, które nie zawierają lub ewentualnie zawierają mniejsze ilości histaminy. Po okresie dwóch tygodni od zastosowanej diety, zaleca się ponowne wykonanie badania krwi (aktywność DAO).