Nietolerancja Histaminy

Bardzo często produkty, które uwielbiamy m.in.:żółte sery, wędzone ryby, czekolada, czy czerwone wino mogą niekorzystnie wpływać na nasz organizm. Wśród niepożądanych objawów są m.in.: zawroty i bóle głowy ( w tym migrenowe),zmęczenie, katar, zatkany nos, astma oskrzelowa, zaburzenia rytmu serca (przyspieszone tętno, niskie ciśnienie tętnicze), dolegliwości żołądkowo-jelitowe (biegunki), a również pokrzywka czy obrzęk powiek.

Dzieje się tak za sprawą nietolerancji histaminy, która jest zawarta w wielu produktach spożywczych. Histamina powstaje także na skutek nieodpowiedniego przechowywania i psucia się artykułów żywnościowych, a także podczas procesu fermentacji z udziałem bakterii stosowanych w produkcji. Możemy więc zdać sobie sprawę, że produkty szczególnie bogate w histaminę to alkohol, podsuszane wędliny, ryby, sery żółte i pleśniowe, a także kiszona kapusta i ogórki.Oto lista produktów określająca zawartość histaminy (kliknij obraz aby powiększyć):

tabela

Histamina jest aminą biogenną, aktywnie wytwarzaną w organizmie człowieka, która w odpowiednich ilościach jest niezbędna do życia. Reguluje różne, ważne funkcje życiowe (m.in.:wydzielanie kwasu żołądkowego, rytm snu i czuwania, uczenia się i pamięci).

Jednak nadmiar histaminy w organizmie ma negatywne skutki, prowadząc do reakcji zapalnej w chorobach alergicznych. Za nietolerancję histaminy (HIT) określa się brak enzymu diaminooksydazy (DAO), rozkładającego nadmiar histaminy w jelicie cienkim, powodując wszystkie uporczywe objawy, o których wcześniej wspomniałam.

W jakich sytuacjach jest nadmiar histaminy w organizmie?

  • na skutek spożywania produktów bogatych w histaminę
  • określone leki mogące zmniejszyć lub zwiększyć uwalnianie histaminy (niektóre leki przeciwbólowe, przeciwreumatyczne i stosowane w leczeniu astmy)
  • wrodzony lub przemijający niedobór DAO (diaminooksydazy)

W sytuacji kiedy pacjent przyjmuje produkty spożywcze bogate w aminy biogenne ( histamina, putrescyna, kadaweryna, spermina, spermidyna), a ilość DAO potrzebna do rozłożenia jest zbyt mała, wówczas histamina dociera do różnych narządów, gdzie drażni komórki i powoduje uporczywe objawy. Dlatego istotne jest szybkie zdiagnozowanie nietolerancji histaminy, które w połączeniu z odpowiednim leczeniem, może bardzo ułatwić życie osobie z tym zaburzeniem.

Jakie badania należy wykonać w celu wykrycia nietolerancji histaminy?

  • aktywność diaminooksydazy (DAO) w surowicy krwi
  • dodatkowo stężenie witaminy B6 (od której zależna jest aktywność DAO)

Po wykonaniu badań wskazane jest zastosowanie diety eliminacyjnej, polegającej na spożywaniu produktów, które nie zawierają lub ewentualnie zawierają mniejsze ilości histaminy. Po okresie dwóch tygodni od zastosowanej diety, zaleca się ponowne wykonanie badania krwi (aktywność DAO).

 

 

 

 

 

Jeden komentarz do “Nietolerancja Histaminy

  1. Witam!
    Stwierdzono u mnie obniżony poziom DAO – przeszłam na bardzo ścisłą dietę (kukurydza, ryż, jagiełka, drób, warzywa, jabłko, gruszka, mango, arbuz), przyjmowałam zewnętrznie dao w DAOsinie. Po 4 miesiącach zbadałam poziom i obniżył mi się prawie dwukrotnie. Co w takiej sytuacji?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.