Nietolerancja Histaminy

jedzenie

Bardzo często produkty, które uwielbiamy m.in.:żółte sery, wędzone ryby, czekolada, czy czerwone wino mogą niekorzystnie wpływać na nasz organizm. Wśród niepożądanych objawów są m.in.: zawroty i bóle głowy ( w tym migrenowe),zmęczenie, katar, zatkany nos, astma oskrzelowa, zaburzenia rytmu serca (przyspieszone tętno, niskie ciśnienie tętnicze), dolegliwości żołądkowo-jelitowe (biegunki), a również pokrzywka czy obrzęk powiek.

Dzieje się tak za sprawą nietolerancji histaminy, która jest zawarta w wielu produktach spożywczych. Histamina powstaje także na skutek nieodpowiedniego przechowywania i psucia się artykułów żywnościowych, a także podczas procesu fermentacji z udziałem bakterii stosowanych w produkcji. Możemy więc zdać sobie sprawę, że produkty szczególnie bogate w histaminę to alkohol, podsuszane wędliny, ryby, sery żółte i pleśniowe, a także kiszona kapusta i ogórki.Oto lista produktów określająca zawartość histaminy (kliknij obraz aby powiększyć):

tabela

Histamina jest aminą biogenną, aktywnie wytwarzaną w organizmie człowieka, która w odpowiednich ilościach jest niezbędna do życia. Reguluje różne, ważne funkcje życiowe (m.in.:wydzielanie kwasu żołądkowego, rytm snu i czuwania, uczenia się i pamięci).

Jednak nadmiar histaminy w organizmie ma negatywne skutki, prowadząc do reakcji zapalnej w chorobach alergicznych. Za nietolerancję histaminy (HIT) określa się brak enzymu diaminooksydazy (DAO), rozkładającego nadmiar histaminy w jelicie cienkim, powodując wszystkie uporczywe objawy, o których wcześniej wspomniałam.

W jakich sytuacjach jest nadmiar histaminy w organizmie?

  • na skutek spożywania produktów bogatych w histaminę
  • określone leki mogące zmniejszyć lub zwiększyć uwalnianie histaminy (niektóre leki przeciwbólowe, przeciwreumatyczne i stosowane w leczeniu astmy)
  • wrodzony lub przemijający niedobór DAO (diaminooksydazy)

W sytuacji kiedy pacjent przyjmuje produkty spożywcze bogate w aminy biogenne ( histamina, putrescyna, kadaweryna, spermina, spermidyna), a ilość DAO potrzebna do rozłożenia jest zbyt mała, wówczas histamina dociera do różnych narządów, gdzie drażni komórki i powoduje uporczywe objawy. Dlatego istotne jest szybkie zdiagnozowanie nietolerancji histaminy, które w połączeniu z odpowiednim leczeniem, może bardzo ułatwić życie osobie z tym zaburzeniem.

Jakie badania należy wykonać w celu wykrycia nietolerancji histaminy?

  • aktywność diaminooksydazy (DAO) w surowicy krwi
  • dodatkowo stężenie witaminy B6 (od której zależna jest aktywność DAO)

Po wykonaniu badań wskazane jest zastosowanie diety eliminacyjnej, polegającej na spożywaniu produktów, które nie zawierają lub ewentualnie zawierają mniejsze ilości histaminy. Po okresie dwóch tygodni od zastosowanej diety, zaleca się ponowne wykonanie badania krwi (aktywność DAO).

 

 

 

 

 

3 komentarze do “Nietolerancja Histaminy

  1. Warto dodać że oprócz produktów bogatych w histaminę istnieje cały szereg potraw uwalniających histaminę nagromadzoną w naszym organizmie i produktów blokujących i tak mocno ograniczoną już aktywność DAO. Do pierwszej grupy można zaliczyć minn cytrusy, banany, ocet, leki (!), benzoesany – konserwanty, salicylany – truskawki, lipa, wiele różnych owoców, zboża (!) jak pszenica, żyto, soczewica, rośliny strączkowe
    Do drugiej grupy zalicza się kawę, herbatę czarną – zwłaszcza mocną, niektóre leki np. kwas klawulonowy zawarty w niektórych antybiotykach.

    Nie ma diety uniwersalnej. Każdy musi z własnego doświadczenia ustalić swój poziom tolerancji i obserwować reakcję organizmu. Mnie na przykład pomidory – sztandarowy przykład produktów bogatych w histaminę – szkodzą mniej niż mąka pod każdą postacią, czekolada czy ocet.
    Ponadto zawartość histaminy w danym gotowym produkcie może ulegać zmianom, w zależności od zmian warunków wytwarzania i sposobu przechowywania – np.transport. Jeśli serek poleży otwarty w lodówce 2 dni, to też nie oszukujmy się, bakterie wytworzą histaminę. Dla tego adios jedzenie na ulicy, szybkie przekąski, jedzenie z puszki, gotowanie na kilka dni, ect…
    Dieta – łatwo powiedzieć, ale ciężki temat, życzę wytrwałości…

  2. Dla potwierdzenia nietolerancji histaminy możemy we krwi oznaczyć poziom diaminoksydazy DAO,który pomoże nam w dobraniu właściwej diety.

  3. Ja mam nietolerancje histaminy.Przez rok nie wiedzalam co sie dzieje,konsultacje u wielu lekarzy,mnostwo badan.Dopiero kardiolog na to wpadla. Zmienila mi leki,stosuje diete antyhistaminowa i w tydzin poprawa.Jak wazna jest tez intuicja. Dzieki dla doktor..Pani Barwinskiej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.