Homocysteina i lipoproteina Lp(a) niezależne czynniki ryzyka chorób sercowo- naczyniowych

W ponad 90% przypadków przyczyną niedokrwienia mięśnia sercowego jest nieprawidłowy przepływ krwi w naczyniach spowodowany niedrożnością tętnicy wieńcowej. Dużą rolę w patogenezie zmian miażdżycowych przypisuje się interakcji homocysteiny z frakcjami lipidowymi LDL i HDL cholesterolu oraz lipoproteiny Lp(a). Obecnie trwają badania na potwierdzenie tej hipotezy (1).

Homocysteina jest aminokwasem powstającym ze spożywanego białka. Podwyższony poziom może być uwarunkowany genetycznie lub spowodowany może być nieprawidłową dietą (2):

  1. niedobór witaminy B12, witaminy B6 i kwasu foliowego

2. leki: fenytoina, karbamazepina, metotreksat, teofilina

3. choroby: przewlekła niewydolność nerek, niewydolność     tarczycy, niedokrwistość Addisona- Biermera

                        4. palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu

Podwyższony poziom homocysteiny  uszkadza śródbłonek naczyń i działa prozakrzepowo. Każdy jej wzrost o 5 umol/l zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej o 20% (1).

Badania laboratoryjne:

  1. cholesterol z frakcjami HDL i LDL
  2. homocysteina
  3. witamina B12
  4. kwas foliowy
  5. witamina B6
  6. lipoproteina Lp(a)

Literatura: 1. Biomedical Resarch 2011, 22(4);391-405

2. www. wikipedia, 2016, 05

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.