Flora jelitowa a dysbioza jelit

Krystyna Ciborska

specjalista diagnostyki laboratoryjnej / Kierownik Laboratorium

Organizm człowieka jest domem dla różnych mikroorganizmów, takich jak bakterie, wirusy i drożdże, które pełnią istotne funkcje dla naszego zdrowia:

  • Wspomagają odżywianie, synteza witamin takich jak biotyna, sole kwasu foliowego, i witaminy K.
  • Wspierają procesy metaboliczne, takie jak trawienie i wchłanianie węglowodanów złożonych, lipidów oraz fermentacja resztek pokarmowych i śluzu.
  • Wspomagają układ odpornościowy.
  • Wspierają działanie bariery nabłonka jelitowego, utrzymując równowagę i wywołując tolerancję między komórkami odpowiedzi immunologicznej.

Zakłócenia równowagi mikroflory mogą prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak martwicze zapalenie jelit, otyłość, choroby alergiczne i atopowe, zapalenie jelit, biegunka.

Przyczyny dysbiozy jelitowej mogą obejmować antybiotykoterapię, nieprawidłowo zbilansowaną dietę, alergie, stres, a także niektóre choroby o podłożu autoimmunologicznym.

Badane mikroorganizmy obejmują różne szczepy bakteryjne i grzyby, a także bakterie chorobotwórcze. Zaburzenia mikroflory jelitowej mogą dotykać nawet 60% populacji. Szczegółowa diagnostyka wraz z odpowiednią probiotykoterapią może pomóc przywrócić równowagę mikroflory jelitowej.

Badania laboratoryjne w tym obszarze mogą obejmować mikrobiologiczną diagnostykę kału. Przed dostarczeniem próbki kału do laboratorium, można pobrać zestaw do pobrania próbek.